Vandrestaver er standardutstyr for veldig mange turgåere i Europa og USA, og årsaken er enkel: Stavene forbedrer stabilitet og gir støtte i alle typer terreng. Noen av fordelen er blant annet:

  • Beskytte knærne, spesielt i nedoverbakke
  • Forbedre styrke og utholdenhet i oppoverbakke
  • Hjelpe balansen på varierte terreng
  • Forbedre holdningen når du går, hjelpe deg å gå mer oppreist som igjen kan avhjelpe pusten.
  • Øke hastigheten
  • Gi bedre vektfordeling og balanse
  • Redusere tretthet og forbedre utholdenhet
  • Forbrenne flere kalorier ved at overkroppen brukes mer
  • Styrke muskler som støtter ryggraden
  • Bygge muskler i armer, skuldre og nakke
Backpackinglight.no - Vandrestaver - Gåstaver - Hvordan velge vandrestaver - Hvordan velge gåstaver

Bruk

Vandrestaver i riktig størrelse vil sette albuene i en 90-graders vinkel når du holder stavene med tuppene i bakken. Vandrestaver fås i justerbare og faste lengder. Stavlengden bør være ca 70 % av høyden av kroppslengden.

Høyde Stavlengde
144 cm 100 - 105 cm
152 cm 105 - 110 cm
159 cm 110 - 115 cm
166 cm 115 - 120 cm
173 cm 120 - 125 cm
181 cm 125 - 130 cm
188 cm 130 - 135 cm
195 cm 135+ cm

 

Materiale

Aluminium er det mest holdbare og økonomiske valget. Under høy belastning kan aluminium bøyes, men det er usannsynlig at det vil gå i stykker.

Karbon: Dette alternativet er ofte et lettere, men dyrere alternativ. Under høy belastning er karbonstenger mer sårbare for brudd eller splintring enn det aluminiumsstaver er.

Håndtak

Grep finnes i flere ulike materialer som påvirker hvordan stavene føles i hendene dine.

Kork: Motstår fuktighet fra svette hender, reduserer vibrasjoner og passer best til formen til hendene. Svetter du masse og går turer i varmt vær vil korkgrep være rette valget.

EVA-Skum: Absorberer fuktighet fra svette hender og er mykest å ta på.

Gummi: Isolerer mot kulde, støt og vibrasjoner. Passer dermed godt for aktiviteter i kaldt vær. I midlertidig er det større sannsynlighet for gnagsår og glemmer i hendene.

Backpackinglight.no - Gåstaver - Vandrestaver - Hvordan velge gåstaver - hvordan velge vandrestaver

Reim

Håndsleddsreimene brukes ved å trekke hånden gjennom bunnen av stroppen og deretter trekke ned for å ta tak i håndtaket på staven. Denne teknikken støtter håndleddet og lar deg holde hånden avslappet på grepet. Stroppene bør ha justerbar størrelse.

Trinser

Vandrestavene kommer ofte med en liten, flyttbar trinse. Det kan byttes i større trinser for bruk i snødekte eller gjørmete underlag.

Stavtuppene

Stålspisser brukes ofte for å gi trekkraft, selv på is. Gummibeskyttelsene forlenger tuppenes levetid og beskytter utstyret ditt når du har stavene i ryggsekken. De er også gode å bruke i området hvor du trenger å redusere påvirkningen på underlaget.
På stein og asfalt anbefales det at du brukes gummibeskyttelsen.

Vekt

Teleskopstaver er ofte litt tyngre enn staver med fast lengde, men de er samtidig enklere å bære på sekken. Skal du bevege deg i skog og fjell vil vi anbefale at du bruker teleskopstaver da justeringsmulighetene vil deg fordeler når du beveger i terrenget. Fra et lettvekts-perspektiv kan staven også fungere som for eksempel teltstang eller kanskje monopod til kameraet, noe som gir flere bruksmuligheter.

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV

Få 10 % rabatt på din første ordre. Vi sender tips og triks, samt gode tilbud rett i innboksen!
*Rabatten gjelder ikke allerede nedsatte varer.