En god natts søvn er vel så viktig som alt annet utstyr du har med deg på tur. Høy risiko kan knyttes til en sliten kropp langt fra bebyggelse og telefondekning. Utvalget av soveposer på markedet er stort, og det kan være vanskelig å finne riktig sovepose til ditt bruk. Vi har samlet noen faktorer vi mener det er viktig å vurdere før man går til innkjøp av ny sovepose.

Sovepose av Rolv-Erik Berge

Foto av Rolv-Erik Berge (Varri)

Dun eller syntet?

Soveposene som varmer mest i forhold til vekt er dun, en sovepose i syntet som varmer like godt vil være tyngre og større. I gjennomsnitt er dun et dyrere alternativ enn syntetisk isolasjon, og er ettertraktet fordi det er lettere og mer komprimerbart. Holdbarheten på dun er også bedre enn i syntetisk fyll, noe som resulterer i at den dunet vil holde et jevnere varmenivå over lengre tid.

Fill Power er et begrep som indikerer kvaliteten og bæreevnen på dunet – Et høyere tall indikerer at du trenger mindre dun i soveposen for å generere varme. De dunposene som er beregnet på ekstrem  kulde eller ultralett backpacking har den høyeste bæreevnen (Fill power), nærmere 800. Tallet kommer fra en laberatorietest som måler hvor mange «cubic inches en ounce» dun som fyller en sylinder når et vektet stempel ligger oppå dunen. Det er fortsatt viktig å merke seg at bæreevnen ikke forteller deg hvor varme en sovepose vil være, fordi det er flere faktorer som påvirker varmen (inkludert hvor av dunet som er i soveposen).

For å unngå tap av isolasjon når det er vått er de fleste soveposene fylt med dun som har en vannavisende impregnering.  

Mesteparten av dun er et biprodukt fra kjøttindustrien, så de som lager og utvikler soveposer har tatt et steg for å sikre en human behandling av ender og gjess som gir dun. RDS (Responsible Down Standard) og TDS (global Tracable Down Standard) er to betegnelser man kan se etter.

Syntetisk isolasjon gir en robust og god ytelse til en rimelig pris. I motsetning til dun så fortsetter syntet og isolere når en er våt, så dette er et gunstig valg for fuktige klima. De fleste syntetiske soveposer er laget av polyester. Dessverre er det ingen utbredt «Fill Power»-spesifikasjon som kan brukes til å sammenligne soveposer.

Dun
 • Lettvekt
 • Lett å komprimere
 • Bedre i kalde og tørre omgivelser
 • Holdbar
Syntet
 • Tørker fort
 • Isolerer når våt
 • Allergivennlig

Forstå vekt

De største faktorene i vekten av en sovepose er formen og isolasjonen. Mer effektive isolasjon, som avansert syntetisk materiale og dun med høy bæreevne vil gi mer varme for mindre vekt. Fordi en sovepose krevere med isolasjon for å få en lavere komforttemperatur, du bør alltid sammenligne temperaturangivelsene når du sammenligner vekt.

Hvordan soveposeformen påvirker vekten:
En smal og tettsittende sovepose vil være lettere enn bred og romslig. Soveposer kommer i hovedsak i tre former:

Mumie: For å øke varmen og redusere vekten har denne formen kommet for å bli. Den generelle passformen er behagelig, og skal du snu deg gjør du det vanligvis med soveposen og ikke inni den.

Semi-rektangulær: Denne typen tilbyr et kompromiss mellom vekt, varme og romslighet.

Rektangulær: Typisk passform for campingposer, en enkel rektangulær form som maksimerer romsligheten i posen.

En sovepose holder deg varm ved bruke varmen som slippes ut av kroppen din til å varme opp luftlaget rundt. Det vil derfor være mer effektivt å varme opp en smal og tettsittende passform mer gunstig enn en rektangulær og bred.

Backpackinglight.no - Forskjellige typer soveposer

 

Temperaturrating

Alle soveposer har en temperaturangivelse etter Europeisk standard (EN13537). Det er flere faktorer som bør vurderes når du tenker på temperatur. Sover du med klær kan du velge en sovepose med litt høyere komforttemperatur. Sover du i undertøyet kan det være lurt å velge en sovepose med litt lavere komforttemperatur enn den du ser for deg. Hvordan posens evne til å isolere er individuelt og temperaturene bør derfor anses som veiledende. Vi forholder oss i hovedsak til disse fire temperaturene:

T-Comfort (Komforttemperatur): Den nedre grensen for hva som oppfattes som komfortabelt og avslappende av en gjennomsnittskvinne.

T-Lower limit (Nedre grense): Den nedre grensen for hva som kan oppfattes som komfortabelt av en mann.

T-Extreme: Den absolutt nederste grensen hvor det er forventet at du overlever, men har fortsatt risiko for hypotermi og kuldeskader.

Det er flere faktorer som bør vurderes når det gejldeLiggeunderlaget er også en faktor i om du vil kunne sove komfortabelt i soveposen.

Backpackinglight.no - Temperaturrating Sea to Summit Flame III
Eksempel på temperaturrating til Sea to Summit Flame FMIII

Andre tips og momenter som bør vurderes:

 • En soveposehette gir ekstra varme, spesielt når den sitter tett rundt hodet. Noen hetter har flere snorer med forskjellige tykkelser, så du enkelt kan se hvilken snor som justerer nakkens passform og hvilken som justerer hetten.
 • Har posen en glidelåsvakt? At glidelåsen setter seg fast mens du prøver å åpne eller lukke er et kjent fenomen som forårsaker ekstra slitasje på stoffet. Sjekk opp om soveposen har en løsning for dette.
 • Hvilken side soveposen åpnes på er først og fremst viktigst om dere er et par som skal koble sammen soveposene. Men normalt vil høyrehendte åpne med venstre hånd (markert med L), og venstrehendte åpne med høyre hånd (markert med R).
 • Oppbevaringslomme for småting som mobil, lykt, leppebalsam eller annet kan være kjekt.
 • Husk at det finnes ulike passformer spesifikt for kvinner og barn.
 • Har du et godt telt er kanskje ikke vanntett sovepose nødvendig. 
 • Quilt kan være et godt alternativ til de som ikke har det komfortabelt i en mumiepose.

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV

Få 10 % rabatt på din første ordre. Vi sender tips og triks, samt gode tilbud rett i innboksen!
*Rabatten gjelder ikke allerede nedsatte varer.