Hvordan velge rett, lett og riktig ryggesekkHvor stort volum trenger du?

Hvor stor sekk du faktisk trenger vil variere og det er viktig å vurdere nødvendig volum opp mot hvor hardt du skal presse gram-jakten.
Skal du bli en ekte gramjeger burde volumet på sekken også reduseres betydelig.

0 -35 Liter

Vi mener at ryggsekker med volum fra 0 – 35 liter vil i all hovedsak dekke ditt utstyrsbehov til korte turer og dagsturer.

35 - 60 Liter

Ryggsekker fra 35 – 60 liter vil typisk passe til helgeturer og turer som krever overnattingsutstyr som telt, sovesystem og mat. Hvis du
derimot er en gramjeger burde en 40-60 liter sekk holde på en langttur på 7 dager+. Du må vurdere dette fra gramjeger-perspektivet – Hvor langt skal du presse reduksjonen av vekt? Reduksjonen av vekt vil føre til behov for lavere volum.

60 - 120 Liter

Ryggsekker i volumklassen 60 – 120+ liter er i all hovedsak tilegnet langturer som krever mye utstyr. Igjen vil vi trekke gramjeger-perspektivet, og en 60-85 liter sekk burde kunne være tilstrekkelig hvis du går inn for å redusere vekt.

Bæresystem

Bæresystemet til en ryggsekk består enten av justeringsmuligheter for å sikre rett tilpasning til skuldre og rygg eller så må man velge rett lengde/størrelse som
Small, Medium og Large. I tillegg inngår hoftebelte, justeringsmuligheter for skulderreimene og brystremmer i selve det vi mener som bæresystemet på en ryggsekk.

Ryggsekker med volum fra 0 – 35 liter til dagsturer vil ikke kreve så mye av bæresystemet og passform til din rygg. Det kan være praktisk å vurdere ryggsekk med hoftebelte selv med lavt volum for å sikre god komfort og sikre at ryggsekken passer relativt godt til deg og din rygg er nødvendig. Det vil også være praktisk med muligheter for å kunne montere på smålommer.

For ryggsekker fra 35 – 60 liter som krever mer utstyr begynner det å bli viktig at ryggsekken er tilpasset din rygglengde og et godt hoftebelte er nødvendig for å få en god bærekomfort. Ryggsekken bør ha justeringsmuligheter for å sikre best passform, evt å verifisere at ryggsekken er i rett størrelse som passer deg.

Ryggsekker i volumklassen 60 – 120+ liter som krever mye utstyr er riktig størrelse og rett bæresystem viktig. Selve ryggsekken må være konstruert for å tåle mye vekt, samtidig som passformen er vesentlig. I tillegg er hoftebelte avgjørende, og en god brystremm og gode justeringsmuligheter for skulderreimer er viktig.

Backpackinglight.no - Hvordan velge lett tursekk? - Bæresystemet - Dyneema

Skal du bli en ekte gramjeger burde volumet på sekken også reduseres betydelig