Hvordan Velge (lett) ryggsekk?

Det å velge rett sekk til deg og ditt bruk kan være utfordrende, allikevel er det avgjørende for å unngå en ubehagelig turopplevelse som ender i vond rygg.  Det er i dag et massivt utvalg på markedet i alle prisklasser og størrelser, og vi har satt sammen de viktigste momentene man må vurdere før man går til innkjøp av sekk for å hjelpe deg med å navigere deg frem til rett sekk til deg og ditt bruk.

 

Bilde

 

Når man skal vurdere hvilken ryggsekk man skal anskaffe er det i all hovedsak tre faktorer man må vurdere med seg selv;

1) hvilken størrelse/volum trenger du?

2) Hva er mitt bruksområde og hvilken aktivitet skal ryggsekken benyttes til?

3) Identifisere rett bæresystem som passer din rygg

3.1) Hvordan måle rygglengde?

 

Hvis man går inn for å bli en ekte gramjeger vil man også trenge mindre plass og man kan klare seg med enklere bæresystemer, noe som fører til at man kan velge en 60 Liter sekk mot eksempelvis en 85+ Liter sekk som man tidligere har måtte trenge for å få med alt utstyret.

I tillegg til dette vil man fort oppleve at selve vekten på sekken vil utgjøre en markant forskjell. Enkelte sekker veier opp mot 3 kg, mens man nå får tilsvarende sekker til rett i underkant av 1 kg. Denne differensen vil utgjøre en enorm forskjell når man skal bære tungt over lange strekninger.

Derfor har vi skreddersydd og avgrenset vårt sortiment av ryggsekker til kun å inneholde lettvekts ryggsekker som er perfekt til gramjegeren og som gir et godt utgangspunkt til å faktisk kunne redusere den totale vekten.

 

Bilde

 

Hvor stort volum trenger du?

Hvor stor sekk du faktisk trenger vil variere og det er viktig å vurdere nødvendig volum opp mot hvor hardt du skal presse gram-jakten. Skal du bli en ekte gramjeger burde volumet på sekken også reduseres betydelig.

0 -35 Liter

Vi mener at ryggsekker med volum fra 0 – 35 liter vil i all hovedsak dekke ditt utstyrsbehov til korte turer og dagsturer.

 35 – 60 Liter

Ryggsekker fra 35 – 60 liter vil typisk passe til helgeturer og turer som krever overnattingsutstyr som telt, sovesystem og mat. Hvis du derimot er en gramjeger burde en 40-60 liter sekk holde på en langttur på 7 dager+. Du må vurdere dette fra gramjeger-perspektivet – Hvor langt skal du presse reduksjonen av vekt? Reduksjonen av vekt vil føre til behov for lavere volum.

60 – 120 Liter

Ryggsekker i volumklassen 60 – 120+ liter er i all hovedsak tilegnet langturer som krever mye utstyr. Igjen vil vi trekke gramjeger-perspektivet, og en 60-85 liter sekk burde kunne være tilstrekkelig hvis du går inn for å redusere vekt.

 

Bilde

 

Bruksområde

Når du skal velge ryggsekk må ditt bruksområde vurderes i sammenheng med hvor stort volum du trenger og hvilke aktiviteter ryggsekkens skal brukes til. Skal du mest i åpent terreng vil du kanskje belage deg på å feste mye utstyr på utsiden av sekken i istedenfor å pakke det i sekken. Dette kan medføre at du kan velge en sekk med lavere liter volum. Ønsker du en sekk som skal brukes til «alt» må du kanskje vurdere å gå opp i volum for å sikre at den er stor nok til alle turene du skal på. 

 

Bilde

 

Bæresystem

Bæresystemet til en ryggsekk består enten av justeringsmuligheter for å sikre rett tilpasning til skuldre og rygg eller så må man velge rett lengde/størrelse som Small, Medium og Large. I tillegg inngår hoftebelte, justeringsmuligheter for skulderreimene og brystremmer i selve det vi mener som bæresystemet på en ryggsekk.

Ryggsekker med volum fra 0 – 35 liter til dagsturer vil ikke kreve så mye av bæresystemet og passform til din rygg. Det kan være praktisk å vurdere ryggsekk med hoftebelte selv med lavt volum for å sikre god komfort og sikre at ryggsekken passer relativt godt til deg og din rygg er nødvendig. Det vil også være praktisk med muligheter for å kunne montere på smålommer.

For ryggsekker fra 35 – 60 liter som krever mer utstyr begynner det å bli viktig at ryggsekken er tilpasset din rygglengde og et godt hoftebelte er nødvendig for å få en god bærekomfort. Ryggsekken bør ha justeringsmuligheter for å sikre best passform, evt å verifisere at ryggsekken er i rett størrelse som passer deg.

Ryggsekker i volumklassen 60 – 120+ liter som krever mye utstyr er riktig størrelse og rett bæresystem viktig. Selve ryggsekken må være konstruert for å tåle mye vekt, samtidig som passformen er vesentlig. I tillegg er hoftebelte avgjørende, og en god brystremm og gode justeringsmuligheter for skulderreimer er viktig.

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV

Få 10 % rabatt på din første ordre. Vi sender tips og triks, samt gode tilbud rett i innboksen!
*Rabatten gjelder ikke allerede nedsatte varer.