Hva er en bra R-verdi for liggeunderlag?

Hvis du planlegger en tur, er en god natts søvn viktig for å nyte utendørsopplevelsen. Liggeunderlag gir isolasjon og komfort, noe som gjør det til en viktig del av utstyret ditt. En av de viktigste faktorene du bør vurdere når du velger liggeunderlag, er R-verdien, som måler liggeunderlagets evne til termisk motstand. I denne artikkelen vil vi diskutere hva R-verdi er, og hva en god R-verdi er for et liggeunderlag er.

Hva er R-verdi?

R-verdi er et mål på termisk motstand, som indikerer hvor godt et materiale isolerer mot varmetap. Jo høyere R-verdi, jo bedre isolasjon. R-verdien uttrykkes i enheten m²-K/W og beregnes ved å dividere materialets tykkelse med dets varmeledningsevne.

Når det gjelder liggeunderlag måler R-verdien underlagets isolasjon mot den kalde bakken. Når du ligger på et liggeunderlag, komprimerer kroppen din isolasjonen, noe som reduserer effektiviteten. Derfor er et liggeunderlag med høyere R-verdi nødvendig for kaldere omgivelser eller for personer som er mer følsomme for kulde. Eksempelvis kan det ofte være lurt for damer å velge høyere R-verdi når de skal kjøpe liggeunderlag.

Liggeunderlag

Hva er en god R-verdi for et liggeunderlag?

Den ideelle R-verdien for et liggeunderlag avhenger av flere faktorer, blant annet temperaturen og underlaget der du skal slå leir, sovevanene dine og kroppens følsomhet for kulde. Som en generell tommelfingerregel er en R-verdi på 1 til 3 egnet for turer i varmt vær (10+ C), mens en R-verdi på 3 til 4,5 er tilstrekkelig for tre-sesongs turer (0+ C). For vinterturer anbefales en R-verdi på 4,5 eller høyere (0 C eller lavere).

Husk imidlertid at disse verdiene bare er generelle retningslinjer. Dine personlige preferanser, leirplass og sovevaner vil til syvende og sist avgjøre hvilken R-verdi du trenger. Hvis du for eksempel har en tendens til å sove kaldt eller dra på tur i kaldere omgivelser, kan det være lurt å vurdere et liggeunderlag med høyere R-verdi. På samme måte, hvis du sover på siden, vil du kanskje ha en tykkere pute med en høyere R-verdi for å forhindre trykkpunkter og sikre en behagelig natts søvn.

Konklusjon

Oppsummert er R-verdien en kritisk faktor å vurdere når du velger et liggeunderlag til turen din. Den måler liggeunderlagets evne til å isolere mot det kalde underlaget, og den ideelle R-verdien avhenger av leirplass, personlige preferanser og sovevaner. Ved å ta hensyn til disse faktorene kan du velge et liggeunderlag med en passende R-verdi for å sikre en behagelig og avslappende natts søvn på turen.

Helt generelt kan vi allikevel si at følgende er en bra R-verdi for liggeunderlag

  • En bra R-verdi for et liggeunderlag er 1 - 3 om sommeren
  • En bra R-verdi for et liggeunderlag er 3 - 4,5 vår og høst
  • En bra R-verdi for et liggeunderlag er 4,5+ om vinteren

Er du på jakt etter nytt liggeunderlag? Vi har et stort antall liggeunderlag fra kjente merkevarer. Du kan enkelt filtrere på R-verdi, størrelse og mye mer for å finne et som passer deg. Se liggeunderlag her

Tips&råd

Anbefalte produkter

Se alle
Hyperlite Mountain Gear 4400 Windrider -  Hyperlite Mountain Gear 4400 Windrider -
Hyperlite Mountain Gear 4400 Windrider 70 Tursekk Small Unisex
+2
+1
Salgspris5.499,00 kr
På leverandørlager
Velg alternativer
Spar 26%
Backpackinglight Pakketilbud: Ultralett utstyrspakke -  Backpackinglight Pakketilbud: Ultralett utstyrspakke -
Fizan Pakketilbud: Ultralett utstyrspakke
Salgspris1.399,00 kr Ordinær pris1.896,00 kr
Utsolgt
Gossamer Gear The Two -  Gossamer Gear The Two -
Gossamer Gear The Two Tunneltelt 2-personer 3-sesongs
+1
Salgspris5.999,00 kr
På lager, 2 enheter
Se produkt
Anbefalt produkt
Enlightened Equipment Revelation -1 ℃ Quilt -  Enlightened Equipment Revelation -1 ℃ Quilt -
Enlightened Equipment Revelation Regular/Regular -1 ℃ Unisex Dunquilt
+2
+1
Salgspris4.249,00 kr
Bare 1 enhet igjen
Velg alternativer