BIO-BASERT DYNEEMA® FIBER
DSM er oppfinner og utvikler av Dyneema®. Dyneema®-fiber er teknisk klassifisert som Ultra-High-Molecular-Weight-Polyethylene (UHMWPE). Det produseres ved å ekstrudere en UV-bestandig polyetylene-gele gjennom en spinneret (industrielt utstyr som brukes for å fremstille polymerfibre). I en patentert prosess blir fiberen trukket, oppvarmet, strukket og avkjølt. Resultatet er en glødetråd med eksepsjonell langkjedet molekylær justering og høy krystallisering som begrenser tettheten samtidig som det tillater uvanlig lastspredning. På en tusendels cm i tykkelse har Dyneema® et bemerkelsesverdig styrke-til-vekt-forhold som gjør det til den sterkeste fiberen i verden.
Med utviklingen av verdens første biobaserte UHMWPE-fiber, kan DSM nå tilby de samme legendariske egenskapene til konvensjonell Dyneema®-fiber med et karbonavtrykk som er nesten 90 % lavere enn generisk HMPE. Det er en prosess som er sertifisert i henhold til International Sustainability & Carbon Certification for å sikre samsvar og sporbarhet, noe som ytterligere demonstrerer DSMs engasjement for å beskytte mennesker og miljøet de lever i.
HVA ER DYNEEMA® COMPOSITE FABRIC (DCF)
Dyneema komposittstoff var opprinnelig utviklet som et materiale for seil på konkurransedyktige seilbåter under navnet «Cuben Fiber». DCF er altså et laminatstoff bestående av et tynt ark av polyetylene med ultrahøy molekylvekt, som er lagt i ut i motsatt rutenett og klemt mellom to ark polyester. Denne prosessen resulterer i et svært slitesterkt materiale som er lett nok til å flyte på vann.
Materialets unike egenskaper gir mulighet for kontinuerlig bøyning ved spenningspunkter uten at det går utover styrke eller strukturell integritet. Dyneema® Komposittstoff er lettere enn Silnylon, men sterkere enn kevlar, og er 100 % vanntett før sying med høy kjemisk UV-bestandighet.
DCF er dermed førsteklasses materiale for moderne ultralette sekker, telt, tarp og lignende.
HYBRIDER MED DYNEEMA® KOMPOSITTSTOFF
Hybrider med Dyneema® komposittstoff tar innovasjonen ett skritt videre ved å legge til en vevd duk, noe som resulterer i et ultralett og ultraholdbart materiale som er ideelt for ryggsekker.
HMG bruker gjerne en lett polyesterduk (av enten 50-Denier eller 150-Denier-varianter) som grunnmateriale i alle ryggsekkene. For ryggsekker som er på vei ut i de mest robuste miljøene har vi også et stoffalternativ som bruker 375-Denier vevd Dyneema® duk.
Alle disse stoffene har blitt testet på tusenvis av kilometer på stier, topper og elver over hele verden – og virkelig blitt en industristandard for vektbalanse, holdbarhet og vanntetting.
HARDLINE MED DYNEEMA®
HMGs hardline med Dyneema®-stoff brukes på hoftebeltene og skulderstroppene på 2400-, 3400- og 4400 ryggsekkene, alle utvendige lommer på Southwest-ryggsekken og festepanelene for stegjern og verktøy på Ice Pack. I dette materiale er ultra-høy-molekylær-polyetylene (UHMWPE) fiber faktisk vevd inn i
nylonstoffbasen for ytterligere strekkfasthet. Hardline med Dyneema® er belagt med en vannavstøtende bakside, men gir ikke det samme nivået av ugjennomtrengelighet som Dyneema® Komposittstoff som brukes andre steder i ryggsekkene.
FORSKJELL PÅ DCF-TELT OG SILNYLON-TELT
Å velge de riktige materialene til produktene er en nøye balansegang. Flere faktorer som blant annet vekt, pris, vannbestandighet, holdbarhet, testdata, produksjonstid og tilgjengelighet er nøye vurdert. Forskjellen mellom disse stoffene når du velger hvilket telt som skal kjøpes, kommer til fordeler og ulemper som skissert nedenfor:
SilNylon
+ Eksepsjonelt sterkt sammenlignet med vekt og pris
+ Motstandsdyktig mot slitasje og kjemikalier
+Langvarig, komprimerbar og lett å vaske
+ UTS-belegget er spesielt laget for å øke rivstyrken, samtidig som den gir god hydrolyseytelse
- Selv om de er helt vanntette vil telt i SilNylon kunne sige litt ved mye fukt
- De er tyngre enn DCF
DCF
+ DCF er 100 % vanntett og krever ingen belegg
+ Klassens beste når det gjelder styrke- og vektforhold
+ Lett å reparere
+ Tørker raskere
- Er ikke usedvanlig punktresistent sett i sammenheng med styrken på andre områder
- Komprimerer ikke like godt som nylon
- Dyrt